Mutatie – expozitie de fotografie analogica

Dan Pierșinaru — November 25, 2013 — Categorii Photography

Mutație, o nouă expoziție personală de fotografie analogică a artistului Dan Pierșinaru

Mutație, expoziția de fotografie analogică a artistului Dan Pierșinaru va avea loc la spațiul de artă contemporană Aiurart, între 27 noiembrie 2013 și 14 ianuarie 2014. Vernisajul va avea loc pe data de 27 noiembrie, începând cu orele 19.00, la Aiurart, de pe strada Lirei 21, București.

Expoziția Mutație este curată de Olivia Nițiș și trasează noi perspective în ceea ce privește felul în care noi ne înțelegem pe noi înșine. Într-un mediu în care cei mai mulți dintre noi  trecem prin experiențele cotidiene cumva grăbiți, “expoziția Mutație are

capacitatea de a arăta nu doar caracterul subiectiv și selectiv al realității, ci și instabilitatea acesteia. Instalația de fotografie este concepută ca parcursul unei minți care a inregistrat imagini, stări, momente, și care reconstituie un traseu tocmai prin abstractizarea produsă de uitare; amintirea unui moment, a unei fețe, a unui obiect se modifică în timp, intrând într-un soi de mutație a neclarității“, declară Olivia Nițiș, curatoarea expozitiei.

Prin fotografiile sale, Dan Pierșinaru reușește să invoce aceste stări de tranziție. Astfel, creația sa stârnește stări pe care le experimentăm în situații banale, dar pe care, în graba noastră cotidiană, nu avem timp să le sesizăm.   Descriind activitatea sa, artistul Dan Pierșinaru declară: “În unele cazuri, arta și cu precadere fotografia, se prezintă vizitatorilor ca un obiect a cărui funcție principală este istoricitatea și capacitatea de a documenta aspecte ale realității. Însă fotografiile mele își propun o altă direcție. Scopul nu este de a oferi vizitatorilor o informație istorică pe care nu o știu, ci de a declanșa stări, reflecții și întrebări în privitorul-observator. O dată ce întrebarea apare, unii oamenii s-ar putea înțelege mai bine pe ei înșiși. De aceea, eu cred cu tărie într-o calitate de multe ori neglijată, dar foarte importantă a artei – funcția terapeutică. Astfel, obiectul de artă este un catalizator în procesul de descoperire de sine”.

Proiecte precum Culturescapes (2007, Basel, Elveția), Essay About Preservation (2006, București) sau Be There (2004, Huesca, Spania) au confirmat statutul lui Dan Pierșinaru de artist multimedia, unde fotografia, instalația, video-ul și desenul sunt îmbinate pentru a contura stări complexe. Folosindu-se de aceste unelte, el compune instalaţii de artă în care motivul identităţii se combină cu teme ca starea de tranziţie în timp a unui loc sau personaj uman, compoziții și stări generate de accidente, mişcări şi sentimente spontane, conturarea stărilor de incertitudine, anonimatul şi efemerul din jurul său.

Olivia Nițiș este curator și istoric de artă. http://olivia.experimentalproject.ro/index.html

Aiurart este un spaţiu dedicat artei contemporane de la pictură şi sculptură la artă video, instalaţii şi proiecte artistice experimentale. http://aiurart.ro/

Plutire , triptic, Camera 4

Plutire _ Camera 4

Plutire , imagine de ansamblu, Camera 4

Plutire _ Camera 1

Plutire / Cenzură _ Imagine de ansamblu Sala 1

Cenzură _ Sala 1

Îngerografie _ camera 3

Îngerografie _ Camera 3

Salt _ camera 3

Eteric elastic _ camera 1

Eteric elastic, instalatie video, loop, _ camera 1

Bruiaj static/dinamic, Instalație video, loop _ camera 5

Multumiri: Alex si Irina Radu _ owneri la Aiurat, Ciprian Ciuclea _ grafică, Nicolae Chiriș _ suport tehnic video, Ilie Dincă_ viticultor din Drăgășani.

Lasă un comentariu

Obligatoriu.

Obligatoriu.

Dacă ai unul.