Vesmantul – vehicol temporar

Dan Pierșinaru — August 27, 2012 — Categorii Circuit, Moodboard

Pentru mine portretele votive dintr-o biserică sunt cheia către o lume apusă și misterioasă. Mă fascinează cum erau îmbrăcați oamenii acelor timpuri. Astfel, costumele purtate de voievozi și domni, devin pentru mine hărți ale unor timpuri în care detaliile construiesc povești și ne arată o micムparte din lumea care a fost cândva. Pe vremea când oamenii mari ctitoreau biserici, haina era și ea altfel făcută și implicit purta pecetea unui rang social și a unor timpuri mai puțin cunoscute nouă acum. Uneori îmi place să mă uit și să îmi imaginez dacă pictorul a respectat trăsăturile fizice ale personajelor pictate, dacă sunt elemente clare din costumul popular al acelor vremuri, sau dacă domnița avea o predilecție spre bijuterii. Cert este că aceste portrete sunt diferite din lăcas în lăcaș și înmagazinează în ele istorii pe care dacă ai ocazia să le asculți rămâi fascinat.

Un scurt tur prin țara mi-a prijeluit ocazia de a descoperii portrete votive pe care nu le știam și pe care le impăƒrtăƒsesc cu voi aici.

Portret votiv, mănăstirea Cotmeana, Oltenia.

Portret votiv mănăstirea Arnota, Oltenia.

Detaliu costum femeie, portret votiv mănăstirea Arnota, Oltenia.

Detaliu costum femeie, portret votiv mănăstirea Arnota, Oltenia.

Detaliu costum femeie, portret votiv mănăstirea Arnota, Oltenia.

Detaliu frescă costum , portret votiv mănăstirea Arnota, Oltenia.

 

 

2 comentarii

Ce subiect interesant ! Ma bucur ca ai scris si ai si ilustrat cu fotografii. Sint curioasa cum ai reusit performanta de a reda asa bine detaliile, in manastiri nu e foarte intuneric ?
Mi-ar place sa stiu si cine sint personajele din fotografii, tu stii cum putem afla ?

Diana — September 8, 2012 / 5:56 pm. Reply #

Este destul de intuneric intr-adevar. Insa, sunt momente cat lumina este generoasa si cu un aparat bun se pot obtine fotografii ce pot fi postate. Insa nu mi-au iesit chiar toate, tocmai din motivul lumina insuficienta :) Si cum nu sunt adeptul blitzului pe fresca ma multumesc cu ce iese. Mai multe detalii despre portretele votive sper sa postez curind. Pana una alta mai sunt imagini de pus :) Multumesc!

Dan — September 9, 2012 / 3:20 pm. Reply #

Lasă un comentariu

Obligatoriu.

Obligatoriu.

Dacă ai unul.